Німеччина надає Україні 9 млн євро на створення житла для внутрішньо переміщених осіб

Німеччина надає Україні 9 млн євро на створення житла для внутрішньо переміщених осіб

Україна отримає 9 млн євро від Уряду Німеччини на створення соціального житла для внутрішньо переміщених осіб та розвиток інфраструктури (школи, дитсадки) у містах, які приймають ВПО. Відповідну Фінансову та проектну угоду підписали сьогодні Міністр соціальної політики Андрій Рева, керівник міського та інфраструктурного підрозділу німецького державного Банку Розвитку KfW Меріон Кніш та виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій Андрій Лактіонов. На церемонії підписання також були присутні Надзвичайний та Повноважний Посол Німеччини в Україні Ернст Райхель та директор бюро KfW в Україні Лутц Хорн-Хааке.

Безповоротна фінансова допомога надається Міністерством економічної співпраці та розвитку Німеччини (BMZ) через німецький державний Банк Розвитку KfW. Проект «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури. УФСІ VI» триватиме чотири роки. Грантові кошти спрямовуються у Дніпропетровську, Запорізьку, Харківську області та підконтрольні уряду України райони Донецької і Луганської областей. Новий проект допоможе близько 1000 внутрішньо переміщеним особам отримати соціальне житло.

«Наразі в Україні зареєстровано майже 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб. Усі ці люди втратили житло, роботу, опинилися в непростих життєвих обставинах. Держава зі свого боку робить важливі кроки для допомоги переселенцям - створює низку програм, шукає додаткові джерела фінансування, проводить інтеграційні заходи, створює робочі місця. В тому числі для забезпечення відповідних умов проживання внутрішньо переміщених осіб на мирній території України ми залучаємо фінансові ресурси наших іноземних партнерів. Ми високо цінуємо допомогу Уряду Німеччини, який вкотре надає грантову допомогу для вирішення проблеми переселенців. Важливо, що в Україні ми маємо сильного партнера, якому довіряють міжнародні донори, Український фонд соціальних інвестицій. Фонд має відповідний досвід і кваліфікацію ведення міжнародних проектів, в тому числі щодо створення житла для вимушених переселенців», - зазначає Андрій Рева, Міністр соціальної політики України.

«З початку конфлікту у Східній Україні, який забрав у стількох людей житло та звичне існування, завдання Німеччини полягало у наданні підтримки Україні в численних галузях та значними ресурсами. Саме тому мені сьогодні особливо приємно продовжувати співпрацю з Міністерством соціальної політики та Українським фондом соціальних інвестицій», - повідомив Ернст Райхель, Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні.

Розпорядником коштів німецького уряду, які надаються через Банк Розвитку KfW, виступає Український фонд соціальних інвестицій, який за 18 років роботи реалізував понад 1200 проектів у всіх регіонах країни, а наразі створює житло для внутрішньо переміщених осіб у Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській областях і місті Львів, а також відновлює більше 40 дитячих садків у місті Київ. Спеціалізацією Фонду є реалізація складних інфраструктурних проектів в соціальній сфері з особливим акцентом на енергозберігаючі технології.

«В рамках нового проекту на виділені Урядом Німеччини кошти ми відновимо або побудуємо «з нуля» 10-12 багатоквартирних будинків для внутрішньо переміщених осіб. Поруч з кожним таким будинком ми відремонтуємо школу або дитячий садок. Це буде робитись швидко, прозоро і за німецькими стандартами енергоефективності і якості в цілому»,- розповідає Андрій Лактіонов, виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій.

«Будучи надійними партнерами України і відстоюючи її інтереси у Європейському Союзі та у Європі у цілому, Уряд Федеративної Республіки Німеччина і Банк Розвитку KfW, уважно слідкують за ситуацією в цій країні. Сьогодні чітко видно, що Україна демонструє розвиток у багатьох сферах, але все ще стикається з критичними викликами, більшість з яких спричинена військовими діями на Донбасі. Однією з найболючіших проблем для України є поява значної кількості внутрішньо переміщених осіб, які нагально потребують допомоги та підтримки через втрату ними роботи та житла. Ми розуміємо, що було б важко забезпечити необхідну підтримку такому великому числу внутрішньо переміщених осіб навіть країні з набагато сильнішою економікою. І саме тому ми знаходимося сьогодні тут з наміром простягнути руку допомоги Україні та найбільш вразливим людям в цій країні. Ми щиро сподіваємось, що при тісному співробітництві з Міністерством соціальної політики України та Українським фондом соціальних інвестицій, наша допомога буде найбільш ефективною та результативною», - зазначає Меріон Кніш, керівник міського та інфраструктурного підрозділу Банку Розвитку KfW.

Угода, яка підписана сьогодні, 19 квітня 2018 року, є логічним продовженням проекту, який завдяки попередньому гранту Уряду Німеччини Український фонд соціальних інвестицій реалізує зараз. В рамках поточного проекту вже відкрито 3 соціальних гуртожитки у місті Мелітополь. До кінця року ще близько 700 внутрішньо переміщених осіб отримають квартири або кімнати у гуртожитках у 14 відремонтованих об’єктах.

Внесок Німеччини у цей проект становить 14 млн євро. Його теж надано Міністерством економічної співпраці та розвитку Німеччини через Банк Розвитку KfW. Банк Розвитку KfW є філією KfW Bankengruppe - лідера банківської сфери Німеччини, який успішно сприяє розвитку національної економіки своєї країни, а також країн з перехідними економіками і тих, що розвиваються. Капітал KfW належить Федеративній Республіці Німеччина та німецьким федеральним землям.

Вам буде цікаво

15 сімей переселенців отримали житло у місті Кам’янське Дніпропетровської області
Середа 02 жовтня 2019

1 жовтня в місті Кам’янське (Дніпропетровська область) відбулося урочисте відкриття житлового об'єкта і вручені ключі від квартир 15 сім’ям переселенців. Принаймні така ж або навіть більша кількість сімей буде заселена до будинку найближчим часом.

Детальніше
Громади Одеської та Тернопільської областей нарощують потенціал органів місцевого самоврядування в організації та управлінні соціальними послугами
Четвер 19 вересня 2019

Впродовж серпня - вересня 2019 року представники 30 об’єднаних територіальних громадах Одеської та Тернопільської областей взяли участь у тренінгах, присвячених розбудові кадрового потенціалу підрозділів соціального захисту громад та розробці трирічних планів розвитку соціальних послуг.

Детальніше
Менеджер проектів Банку KfW у Східній Європі відвідала УФСІ
Вівторок 17 вересня 2019

Менеджер проектів Банку KfW у Східній Європі  Клаудія Месек у супроводі Директора Київського Бюро KfW Курта Штрассера 17 вересня 2019 року відвідала центральний офіс УФСІ, де мала зустріч з його керівництвом.

Детальніше
УФСІ підтвердив дію сертифікату відповідності системи менеджменту якості за вимогами міжнародного стандарту ISO 9001:2015
Вівторок 17 вересня 2019

УФСІ підтвердив дію сертифікату відповідності системи менеджменту якості за вимогами міжнародного стандарту ISO 9001:2015. Органом сертифікації DQS GmbH прийнято позитивне рішення щодо підтвердження дії сертифікату відповідності системи менеджменту якості Українського фонду соціальних інвестицій вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2015, зареєстрованого в базі DQS під номером 496642 QM15. Система управління якістю УФСІ охоплює діяльність з виконання проектів у соціальній сфері.

Детальніше
Громади Одеської та Тернопільської областей оцінюють потребу в соціальних послугах за допомогою національних та міжнародних експертів
Середа 21 серпня 2019

У рамках проекту «Надання соціальних послуг в громаді» у всіх 30 об’єднаних територіальних громадах Одеської та Тернопільської областей проводиться детальна оцінка потреб у соціальних послугах. Вперше така оцінка здійснюється громадами за допомогою національних та міжнародних експертів за новою методологією.

Детальніше
УФСІ ВІДНОВЛЮВАТИМЕ ЗАКЛАДИ ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НА СХОДІ УКРАЇНИ
Вівторок 13 серпня 2019

Останній формальний документ, необхідний для започаткування практичного впровадження Проекту УФСІ VII, – Окрема Угода до відповідної Проектної та Фінансової Угоди, був підписаний УФСІ та Німецьким Банком розвитку KfW 12 серпня ц.р.

Детальніше
Стартувала оцінка потреб в соціальних послугах 30 громад Одеської та Тернопільської областей
Вівторок 13 серпня 2019

У рамках проекту «Надання соціальних послуг громаді» у всіх 30 об’єднаних територіальних громадах Одеської та Тернопільської областей буде здійснена детальна оцінка потреб у соціальних послугах. Для цього УФСІ підписано відповідні договори з консультаційними компаніями, у складі яких працюють міжнародні та національні експерти з питань організації та надання соціальних послуг.

Детальніше
Український фонд соціальних інвестицій вітає усіх своїх колег, друзів і партнерів з Днем будівельника!
П'ятниця 09 серпня 2019

Український фонд соціальних інвестицій вітає усіх своїх колег, друзів і партнерів з Днем будівельника! Щиро зичимо успіхів у професійній діяльності, щастя, здоров’я і добробуту Вам і Вашим родинам! У цей день особливо приємно згадати, що за сприяння УФСІ відремонтовано 1274 об’єкти соціальної інфраструктури по всій Україні. Тож продовжуймо розбудовувати успішну і сучасну Україну разом!

Детальніше